Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες οι αιτίες της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν τον μηχανισμό. Γνωρίζουμε πλέον πολλά περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί και ότι το γονιδιακό προφίλ μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, ένα παιδί του οποίου ο γονέας έχει ψωριασική αρθρίτιδα έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει και το ίδιο ψωριασική αρθρίτιδα. Ωστόσο και μια απλή λοίμωξη μπορεί να ευθύνεται για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και την εκδήλωση ψωριασικής αρθρίτιδας.
Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ενίοτε πριν από, μετά ή ταυτόχρονα με την ψωρίαση, αλλά συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικίες μεταξύ 30 και 50 ετών. Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον ή τον τρόπο ζωής σας μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων σας, όπως το στρες, η μη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, οι δερματικές βλάβες, η έλλειψη ύπνου, οι λοιμώξεις ή το περιττό βάρος. Δυστυχώς, όταν κάποιος πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, δημιουργεί μια στρεσογόνο κατάσταση, το στρες προκαλεί εξάρσεις, οι εξάρσεις προκαλούν στρες και ούτω καθεξής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Επομένως, κατά καιρούς μπορεί να πιστεύετε ότι η ψωριασική αρθρίτιδα εξαφανίστηκε, αλλά στη συνέχεια τα συμπτώματα επανέρχονται.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβάλλουν στην εμφάνιση εξάρσεων της νόσου. Οι τραυματισμοί ή οι ασθένειες, η παράλειψη της φαρμακευτικής αγωγής και ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να προκαλέσουν έξαρση. Παρότι δεν υπάρχει ίαση για την ψωριασική αρθρίτιδα, με την κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματά σας μπορεί να μειωθούν και να τεθούν υπό έλεγχο. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα ή τη θεραπεία σας, ενημερώστε τον γιατρό σας, καθώς είναι ο πιο κατάλληλος για να σας βοηθήσει.
Διαβάστε έναν χρήσιμο οδηγό σχετικά με το πώς να προετοιμαστείτε και να αξιοποιήσετε καλύτερα το χρόνο που θα έχετε με τον γιατρό σας.