Types of PSO

Μορφές ψωρίασης


Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές ψωρίασης και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από διαφορετικές μορφές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τα μέρη του σώματος που προσβάλλονται και ποια είναι η εικόνα των διαφόρων μορφών της ψωρίασης.

Ψωρίαση κατά πλάκας

Εικονίδιο ανθρώπινου σώματος που δείχνει τις περιοχές που προσβάλλονται με ψωρίαση

Περιοχές που προσβάλλονται

Φωτογραφία Ψωρίασης κατά πλάκας

Ψωρίαση κατά πλάκας

Οι αργυρόχροες διογκωμένες πλάκες, που ονομάζονται ψωρίαση κατά πλάκας, αποτελούν το πιο συχνό είδος ψωρίασης και προσβάλλουν έως και το 90% των ατόμων με ψωρίαση. Η πάθηση μπορεί να προκαλεί πόνο και φαγούρα, ενώ συνήθως προσβάλλει τα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό, το τριχωτό της κεφαλής, την περιοχή πίσω από τα αυτιά, τον αφαλό και τη γλουτιαία σχισμή. Εάν πάσχετε από αυτό το είδος ψωρίασης, μπορεί να έχετε λίγες πλάκες σε απόσταση μεταξύ τους ή πλάκες που έχουν ενωθεί σχηματίζοντας μεγαλύτερες βλάβες.

Σταγονοειδής Ψωρίαση

Περιοχές που προσβάλλονται

Περιοχές που προσβάλλονται

Φωτογραφία Σταγονοειδούς Ψωρίασης

Σταγονοειδής Ψωρίαση

Αυτό το είδος Ψωρίασης προσβάλλει περίπου το 8% των πασχόντων από ψωρίαση και εκδηλώνεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Οι βλάβες μοιάζουν με μικρές, ερυθρές, σταγονοειδείς βλατίδες και πλάκες που μορφολογικά θυμίζουν σταγονίδια και είναι διάσπαρτες στο σώμα. Συνήθως εκδηλώνονται στον κορμό και στα άκρα. Εάν εμφανίζετε αυτές τις σταγόνες, μπορεί να πρόκειται για το πρώτο σημάδι ψωρίασης ή να παρουσιάζονται ταυτόχρονα με τις πλάκες. Η νόσος ενεργοποιείται από βακτηριακές λοιμώξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται λοιμώξεις του λάρυγγα και αμυγδαλίτιδα. Η σταγονοειδής ψωρίαση υποχωρεί συνήθως μέσα σε λίγους μήνες με ελάχιστη ή καθόλου θεραπεία, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας.

Ανάστροφη Ψωρίαση

Περιοχές που προσβάλλονται

Περιοχές που προσβάλλονται

Φωτογραφία Ανάστροφης Ψωρίασης

Ανάστροφη Ψωρίαση

Λείες, γυαλιστερές πλάκες με έντονο ερυθρό χρώμα με ελάχιστα ή καθόλου «λέπια» ή νιφάδες μπορεί να εμφανιστούν σε πτυχές του δέρματος, συνήθως στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, ανάμεσα στους μαστούς και τη γλουτιαία σχισμή. Το δέρμα δείχνει συνήθως εικόνα ερεθισμού λόγω της τριβής και της εφίδρωσης και η πάθηση είναι πιο συχνή στα υπέρβαρα άτομα.

Ερυθροδερμική Ψωρίαση

Περιοχές που προσβάλλονται

Περιοχές που προσβάλλονται

Φωτογραφία Ερυθροδερμικής Ψωρίαση

Ερυθροδερμική Ψωρίαση

Πρόκειται για σπάνια και σοβαρή μορφή ψωρίασης που προσβάλλει περισσότερο από το 90% της επιφάνειας του σώματος. Το δέρμα αποκτά έντονα ερυθρό χρώμα, προκαλεί πόνο και φαγούρα, ξεφλουδίζει και μοιάζει σαν να έχει καεί. Η πάθηση μπορεί να ενεργοποιηθεί από ορισμένα φάρμακα, σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, στρες από λοίμωξη ή αλκοολισμό. Επίσης, προκαλεί συχνά ρίγη, πυρετό, αφυδάτωση και γενικό αίσθημα κακουχίας. Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από ερυθροδερμική ψωρίαση, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό.

Φλυκταινώδης Ψωρίαση

Περιοχές που προσβάλλονται

Περιοχές που προσβάλλονται

Φλυκταινώδης Ψωρίαση

Φλυκταινώδης Ψωρίαση

Αυτή η μορφή ψωρίασης δεν είναι ιδιαίτερα συχνή. Λευκές φυσαλίδες γεμάτες πύον σχηματίζονται στο δέρμα και περιβάλλονται από ερυθρό δέρμα.10 Εμφανίζονται σε μικρό αριθμό περιοχών (συχνά στις παλάμες και τα πέλματα) ή σε ολόκληρο το σώμα.10 Η πάθηση δεν είναι μεταδοτική, αλλά θεραπεύεται δύσκολα και μπορεί να επανεμφανιστεί.10

Ψωρίαση Ονύχων

Περιοχές που προσβάλλονται

Περιοχές που προσβάλλονται

Ψωρίαση Ονύχων

Ψωρίαση Ονύχων

Η ψωρίαση μπορεί να επιφέρει αλλαγές στα νύχια, όπως αυλακώσεις (βαθιά ή ρηχά βαθουλώματα) ή ρωγμές (γραμμές που εκτείνονται από την κοίτη του νυχιού έως την άκρη), εύθραυστα νύχια που θρυμματίζονται, απώλεια νυχιών και δυσχρωμία τύπου «σταγόνας ελαίου», έναν αποχρωματισμό της κοίτης του νυχιού με χρώμα σομόν.11 Η ψωρίαση ονύχων εμφανίζεται περίπου στο ήμισυ των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση.11 Εάν έχετε ψωρίαση στα νύχια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει τα άτομα με ψωρίαση

Περιοχές που προσβάλλονται

Περιοχές που προσβάλλονται

Ψωριασική αρθρίτιδα

Ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα αποτελεί ένα είδος αρθρίτιδας, η οποία εκδηλώνεται περίπου στο 30% των ατόμων με ψωρίαση.12 Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί προτού ή αφότου εμφανίσετε ψωρίαση, ή ταυτόχρονα.13 Οι αρθρώσεις μπορεί να πρηστούν, να πονούν και να γίνουν δύσκαμπτες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κίνησή τους και τελικά να προκληθεί βλάβη και παραμόρφωσή τους.14 Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.14

Μην αγνοείτε τα σημάδια:1415

  • Πόνος ή δυσκαμψία των αρθρώσεων που επιδεινώνεται το πρωί και διαρκεί για περισσότερο από 30-60 λεπτά
  • Πόνος στα πέλματα ή στο πίσω μέρος της φτέρνας
  • Πρησμένα δάκτυλα χεριών και ποδιών που μοιάζουν με «λουκάνικο»
  • Ασυνήθιστο αίσθημα κόπωσης
  • Αλλαγές στα νύχια σας
  • Ερυθρά, επώδυνα μάτια που θυμίζουν επιπεφυκίτιδα

Εάν λοιπόν πάσχετε από ψωρίαση και αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις, μην αμελήσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.14 Συγκεντρώσαμε ορισμένες συμβουλές ώστε να αποκομίσετε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από κάθε ιατρική επίσκεψη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψωριασική αρθρίτιδα;

Εξερευνήστε έναν ιστότοπο ειδικά για την ψωριασική αρθρίτιδα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

μπλε και πράσινες φυσαλίδες επικοινωνίας
Τι σκέφτεστε;

Βρείτε σύντομες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ψωρίαση.

Μια κοπέλα με σκουφάκι κοιτάζει έξω από το παράθυρο
Προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στον γιατρό σας

Αποκομίστε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από το ραντεβού με τον γιατρό σας.

εικονίδιο ενός βιβλίου και δύο ατόμων
Χρήσιμες πληροφορίες

Κατεβάστε κάποια υλικά που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Βιβλιογραφία:

Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
NHS. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/ Accessed: June 2023.
NHS. Biological and biosimilar medicines. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/biological-and-biosimilar-medicines/ Accessed: June 2023.
Verywell Health. Treating psoriatic arthritis with JAK inhibitors. Available at: https://www.verywellhealth.com/jak-inhibitors-psa-treatment-research-side-effects-4690551 Accessed: June 2023.
British Association of Dermatologists. Topical treatments for psoriasis. Available at: https://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=123&itemtype=document Accessed: June 2023.
Lee MP et al. Arthritis Care Res 2018;70(5): 791-6.
National Psoriasis Foundation. Biologics. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/biologics Accessed: June 2023.
British Association of Dermatologists. Guidelines for biologic therapy. Available at: https://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=5835&itemtype=document Accessed: June 2023.