Αιματολογία

Δύο γυναίκες χαμογελούν αγκαλιάζοντας η μια την άλλη
Αιματολογία

Ως Αιματολογία ορίζεται η μελέτη της μορφολογίας και φυσιολογίας των κυττάρων του αίματος, των αιματολογικών νόσων και των αιμοποιητικών ιστών και οργάνων. Οι Αιματολόγοι εξειδικεύονται στη διάγνωση, αντιμετώπιση, πρόληψη και διερεύνηση νόσων του αιμοποιητικού, αιμοστατικού και λεμφικού συστήματος, καθώς και σε ασθένειες οφειλόμενες στην αλληλεπίδραση μεταξύ αίματος και αγγειακού τοιχώματος. Εστιάζουν σε νοσήματα του μυελού των οστών και των λεμφικών οργάνων, όπως οι λεμφαδένες, ο θύμος αδένας, ο σπλήνας και οι αμυγδαλές, που έχουν ζωτική σημασία για την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

Επί τρεις και πλέον δεκαετίες, η Janssen έχει αφοσιωθεί στην προαγωγή της έρευνας και την εξεύρεση λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες. Στόχος μας είναι όχι μόνο να καταστήσουμε τις αιματολογικές παθήσεις θεραπεύσιμες, αλλά να γίνουν αποτρέψιμες και ιάσιμες.

Πατέρας και υιός συζτητούν χαρούμενοι στον καναπέ
Janssen & Αιματολογία

Στη Janssen οι ισχυρές συνεργασίες είναι καθοριστικές για την εξεύρεση πρωτοποριακών, καινοτόμων λύσεων στον τομέα της αιματολογίας και την αλλαγή του τρόπου διάγνωσης και θεραπείας των αιματολογικών παθήσεων. Εργαζόμαστε από κοινού με ειδικούς, ερευνητές και ομάδες υποστήριξης ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο τις βέλτιστες δυνατές εκβάσεις, παρέχοντας μια πλατφόρμα για ανταλλαγή γνώσεων και καινοτομίας.

Το 2019 θεσπίσαμε το Δίκτυο Αιματολογικών Εκβάσεων στην Ευρώπη (Haematology Outcomes Network in Europe - HONEUR), ένα συνεργατικό δίκτυο που συμπράττει με κέντρα δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το δίκτυο HONEUR μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε πραγματικά δεδομένα ώστε να διευρύνουμε περαιτέρω τις γνώσεις μας σχετικά με τις αιματολογικές κακοήθειες και να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις καλύτερες δυνατές θεραπείες.

Για εμάς, ο ασθενής βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο να προσφέρουμε λύσεις. Επιδίωξή μας είναι επίσης να καθιστούμε τις αιματολογικές παθήσεις πιο ορατές και να επιτυγχάνουμε καλύτερες εκβάσεις, χάρη στη συνεργασία μας με ανθρώπους και οργανώσεις που βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για εκείνους που προσβάλλονται από αιματολογικές κακοήθειες, ενισχύουμε την υποστήριξη που λαμβάνουν και προάγουμε περαιτέρω την ανάπτυξη φαρμάκων και καινοτόμων ιατρικών θεραπειών και τεχνολογιών.

Μάθετε Περισσότερα για τις Νόσους

Δύο άνθρωποι περπατάνε αγκαλιασμένοι στην παραλία
Οξεία μυελογενής λευχαιμία (ΟΜΛ)

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι μια σπάνια, ταχέως εξελισσόμενη κακοήθεια, που εκδηλώνεται στον μυελό των οστών και προσβάλλει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, που υπό κανονικές συνθήκες διαφοροποιούνται σε διάφορα υγιή κύτταρα του αίματος. Στην περίπτωση της ΟΜΛ, αυτά τα παθολογικά κύτταρα του αίματος δεν ωριμάζουν. Αντίθετα, πολλαπλασιάζονται και αντικαθιστούν τα υγιή κύτταρα, εμποδίζοντας τη λειτουργία σημαντικών οργάνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και των διεργασιών επούλωσης.

κοπέλα περπατάει και χαμογελάει
Αμυλοείδωση

Η αμυλοείδωση εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός αρχίζει να παράγει μια πρωτεΐνη διαφορετικά από ό,τι προηγουμένως και δεν είναι πλέον σε θέση να αποδομεί την πρωτεΐνη αυτή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμυλοείδωσης, εκ των οποίων οι τέσσερις πιο συχνοί είναι οι εξής: αμυλοείδωση εξ ελαφρών αλυσίδων (AL), αμυλοείδωση αμυλοειδούς A (AA) και κληρονομική αμυλοείδωση και αμυλοείδωση αγρίου τύπου (wild type).

Ένας κύριος με γυαλιά χαμογελάει
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ)

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι μια βραδέως εξελισσόμενη κακοήθεια του αίματος και του μυελού των οστών, η οποία προκαλεί τη δημιουργία μικρών, ώριμων λευκών αιμοσφαιρίων που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ΧΛΛ είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους λευχαιμίας στις χώρες του Δυτικού κόσμου και αποτελεί το 25% όλων των διαγνώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΧΛΛ χρησιμοποιείται ως κύριος όρος που συμπεριλαμβάνει το λέμφωμα από μικρά λεμφοκύτταρα (ΛΛΜΛ), διότι πρόκειται σχεδόν για την ίδια νόσο. Ωστόσο, η ΧΛΛ εντοπίζεται συνήθως στο αίμα και στον μυελό των οστών, ενώ το ΛΛΜΛ εντοπίζεται κυρίως στους λεμφαδένες.

παιδάκι παίζει με τον παππού και τη γιαγιά του
Λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα (ΛΚΜ)

Το λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα είναι ένας επιθετικός τύπος αιματολογικής κακοήθειας που εμφανίζεται στο εξωτερικό τμήμα του λεμφαδένα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεδομένου ότι προσβάλλει μόλις 1 στα 100.000 άτομα, το ΛΚΜ αποτελεί ένα πολύ σπάνιο νόσημα.

Δύο γυναίκες, χαμογελόντας η μια στην άλλη, φοράνε καπέλο και γυαλιά ηλίου
Λέμφωμα οριακής ζώνης (ΛΟΖ)

Το λέμφωμα οριακής ζώνης είναι μία βραδέως εξελισσόμενη αιματολογική κακοήθεια που εμφανίζεται στις οριακές ζώνες του λεμφικού ιστού, ενός βασικού τμήματος του ανοσοποιητικού μας συστήματος.14 Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα με τρεις υποτύπους: λέμφωμα του λεμφικού ιστού των βλεννογόνων (MALT), λεμφαδενικό λέμφωμα οριακής ζώνης από Β κύτταρα (ΛΛΟΖ) και σπληνικό λέμφωμα οριακής ζώνης από Β κύτταρα (ΣΛΟΖ).

Μια γυναίκα με γυαλιά κράταει ένα στυλό και διαβάζει
Πολλαπλό μυέλωμα (ΠΜ)

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια, βραδέως εξελισσόμενη κακοήθεια των λευκών αιμοσφαιρίων που εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία σημαντικών οργάνων.15 Για τους ασθενείς με ΠΜ, τα κακοήθη λευκά αιμοσφαίρια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν χώρο στο μυελό των οστών και να εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα.15

ζευγάρι χορεύει στο πεζοδρόμιο κάτω από ένα ανθισμένο δέντρο
Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (ΜΔΣ)

Τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα αποτελούν ομάδα σπάνιων, βραδέως εξελισσόμενων αιματολογικών διαταραχών, στο πλαίσιο των οποίων τα κύτταρα του αίματος έχουν παθολογική μορφολογία και, ως εκ τούτου, δεν επιτελούν σωστά τη λειτουργία τους.16 Οι υποτύποι των ΜΔΣ ταξινομούνται ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο των κυττάρων αίματος που προσβάλλονται και ποικίλλουν ως προς τον βαθμό σπανιότητας.17

ενα ζευγάρι αγκαλιασμένο χαμογελάει
Λεμφοκυτταρικό λέμφωμα από μικρά λεμφοκύτταρα (ΛΛΜΛ)

Το λεμφοκυτταρικό λέμφωμα από μικρά λεμφοκύτταρα (ΛΛΜΛ) είναι μια βραδέως εξελισσόμενη κακοήθεια των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Στην περίπτωση του ΛΛΜΛ, τα κύτταρα του αίματος αναπτύσσονται παθολογικά, συσσωρεύονται και επηρεάζουν τη λειτουργία των λεμφαδένων, που λειτουργούν ως φίλτρα για τις επιβλαβείς ουσίες για την προστασία του οργανισμού μας από τις λοιμώξεις.18 Σε ορισμένες χώρες του Δυτικού κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΛΛΜΛ θεωρείται μορφή της ΧΛΛ διότι πρόκειται σχεδόν για την ίδια νόσο, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να εντοπιστεί στους λεμφαδένες, σε αντίθεση με το αίμα ή τον μυελό των οστών.19

χαμογελαστή γυναίκα κάθεται στο πάρκο
Μακροσφαιριναιμία Waldenström (WM)

Η μακροσφαιριναιμία Waldenström είναι μία σπάνια και βραδέως εξελισσόμενη κακοήθης νόσος των λευκών αιμοσφαιρίων. Αναπτύσσεται κυρίως στον μυελό των οστών και επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναιμία και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.20

Βιβλιογραφία:

WebMD. 9 Psoriatic arthritis diets. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-and-your-diet Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. How fat affects PsA. Available at: https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/how-fat-affects-psa Accessed: June 2023.
WebMD. What makes psoriatic arthritis worse? Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/what-makes-psoriatic-arthritis-worse#2-6 Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Living with psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/life-with-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Have psoriatic arthritis? 5 stress-busting tips. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/stress-relief Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Physical activity and psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/psoriatic-arthritis/living-well/exercise Accessed: June 2023.
Everyday Health-Exercises for psoriatic arthritis. Available at: https://www.everydayhealth.com/psoriatic-arthritis/exercises-to-try-if-you-have-psoriatic-arthritis/ Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
AAD. Skin and nail care. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/skin-care/nail-care Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Shoes for palmoplantar psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/blog/shoes-for-palmoplantar-psoriasis Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Sunscreen guidelines. Available at: https://www.psoriasis.org/advance/staying-safe-sun Accessed: June 2023.
AAD. Scalp psoriasis. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/genitals/scalp-hair-loss Accessed: June 2023.